In het vierde jaar heb je als student de keuze om voor het verdiepingsvak te kiezen of om op studiereis te gaan. Waar eerder Diede Bos, Danique Lansink en Maud Canestri al verslag deden van hun studiereis naar New York, delen Lieke Kortink, Mitchell Voortman en David Mackaaij nu hun ervaring met betrekking tot de studiereis naar Londen. De keuze voor een studiereis was voor hen snel gemaakt, toen zij de mogelijkheid hadden om naar de Engelse hoofdstad af te reizen met een bijzonder doel: de beruchte Engelse voetbalclub Millwall FC ontdekken.
Op 7 september 2023 begon de voorbereiding. Elke groepje studenten kon zelf zijn onderwerp bepalen, met als resultaat uiteidelijk zeer uiteenlopende onderwerpen binnen de groep. De muziekscene in Londen, Musical & body positivity, vergelijking van subculturen van toen en nu, stress binnen het bedrijfsleven en het imago van een beruchte voetbalclub. Elke groep werkte voorafgaand, tijdens en na de studiereis aan een mediaproduct over het gekozen onderwerp. Denk hierbij aan een podcast, magazine, documentaire of andere creatieve uitingen. Zolang het mediaproduct maar aansloot bij het gekozen onderwerp.
Wekelijks vond er een bijeenkomst plaats waarin informatie werd gedeeld over de reis en waar je als groep je voortgang of struggles kon delen met je reisgenoten. Zo was je als groep zelf verantwoordelijk voor het vinden van contactpersonen die jou tijdens de week in Engeland konden helpen met het onderzoek.
Documentaire over beruchte voetbalclub
In Londen hebben wij onderzoek gedaan naar Millwall FC. Een club in zuidoost-Londen, wat uitkomt in de Championship, de tweede divisie van Engeland. Deze club is internationaal bekend vanwege de fanatieke aanhang en is betrokken geweest bij meerdere gewelddadige incidenten. Wij wilden niet alleen onderzoeken welke historische gebeurtenissen hieraan hebben bijgedragen, maar ook of dit anno 2023 nog steeds het geval is, wat de club zelf van dit imago vindt, of zij dit willen veranderen en wat bewoners in de wijk Bermondsey van de club vinden? Hier wilden wij uiteindelijk een mini-documentaire van maken.
Om in aanraking te komen met personen die verbonden zijn met de club hebben wij veel verschillende mensen benaderd via de mail. Daarnaast leek het ons een goed idee om sociale media in te zetten. We zijn op zoek gegaan naar (supporters)groepen van Millwall op Facebook. Daar vertelde we wie wij waren: 3 studenten uit Enschede die een documentaire gaan maken over hun club en of er mensen uit die groep waren die ons hierbij konden helpen. Veel Engelsen vonden het erg leuk om te horen dat mensen uit andere landen geïnteresseerd zijn in hun club en we kregen dan ook veel enthousiaste reacties.
Zo kwamen we in contact met Dave Moss. Hij is al meer dan 30 jaar een trouwe supporter van Millwall en sinds 3 jaar is hij actief als agent bij thuiswedstrijden. Hij is medeverantwoordelijk voor de veiligheid in en rondom het stadion. Hij bepaalt wat er gebeurt met personen die zich misdragen en worden opgepakt en neemt beslissingen wanneer er ongeregeldheden zijn. Wij zouden in eerste instantie een fysieke afspraak met hem hebben, maar door onverwachte gebeurtenissen op het werk vroeg hij of ons ook telefonisch te woord kon staan. Een onverwachte wending in onze planning maar zeker niet minder waardevol. We hebben de kant van de politie aan mogen horen wat ons zeker zou helpen bij het maken van de documentaire.
Rondleiding, sfeerbeelden en echt Engeland
Daarnaast hebben we nog bericht gedaan naar het Millwall museum. Hierdoor kwamen we in contact met Darren, een medewerker van het museum. Hij wilde ons graag helpen en via hem spraken we af met Ted, David en Bob. Deze 3 mannen op leeftijd waren al meer dan 60 jaar betrokken bij de club en waren bereid om onze vragen te beantwoorden. David wilde zelfs zijn verhaal doen voor de camera waardoor wij een heel mooi fundament hadden voor onze documentaire. Daarnaast kregen we een rondleiding door het gehele stadion. We kregen niet alleen het veld te zien, maar ook de prijzenkast, bestuurskamer, skyboxen, catacombe. Echt alles. Bijzonder als je erover nadenkt dat eigenlijk onbekende mensen dusdanig bereid zijn om een groep studenten te helpen.
(Tekst gaat verder onder de foto’s)
De dag erna zijn we wederom naar het stadion gegaan om sfeerbeelden te maken. Het was die dag mooier weer waardoor wij ook tegelijkertijd straatinterviews af konden nemen. We waren natuurlijk ook benieuwd wat wijkbewoners van de club vinden en of zij nog altijd het slechte imago van de club ervaren. Vanaf de club zijn we terug gewandeld naar ons hostel. Onderweg stuitte we op typische authentieke Engelse wijken, mensen die ons te woord wilden staan, hier en daar oude pubs of taveernes met de skyline van Londen op de achtergrond. Aan alles merkte je dat je echt in Engeland was. Onderaan dit artikel is de volledige mini-documentaire te bekijken.
Zoveel te doen
Er zat natuurlijk nog een hoop werk in de documentaire, maar daar konden we pas mee aan de slag gaan zodra we weer in Nederland waren. Na alle afspraken en het schieten van de benodigde beelden, hadden wij nog 2 volledige dagen voor onszelf in Londen. Gelukkig heb je in Londen niet eens de tijd om je te vervelen. Er is van alles te zien en te bezoeken.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Het skelet van een blauwe vinvis bewonderen in het Natural History Museum, de ‘Changing of the Guards’ bezichtigen bij Buckingham Palace, het ontdekken van alle kunstvormen in Leake Street Arches, de veelzijdige wijk Soho bezoeken, een vervroegd kerstgevoel krijgen van Canarby Street, luisteren naar David Attenborough tijdens de BBC Earth Experience, de laatste Europa League-groepswedstrijd van West Ham bijwonen. Er is zoveel te doen. Dan vergeten we nog de gebruikelijke highlights als de Big Ben, London Eye, Piccadilly Circus en Westminster Abbey. Kortom, Londen heeft voor iedereen enorm veel te bieden.
Een week vol nieuwe ervaringen die eigenlijk te kort was. Wij kunnen het iedereen aanraden om de Engelse hoofdstad te bezoeken en zich te gaan verdiepen in wat voor onderwerp dan ook.
Bekijk hieronder de volledige documentaire: