Janique en Silke liepen tegelijk stage op Curaçao

Een buitenlandervaring tijdens je studie. Steeds meer studenten kiezen ervoor. Vaak in de vorm van een minor bij een buitenlandse universiteit, maar ook voor je stage kun je landsgrenzen over. Zo deden Janique Nijenhuis en Silke Rikkerink hun stage op het het eiland Curaçao. Voor CB Inside nemen ze je mee in hun waanzinnig avontuur dat ze beleefden tijdens hun vijf maanden op het eiland binnen het zogenoemde Caribisch Nederland. Het was een rollercoaster van emoties waar beide studentes waardevolle levenslessen aan hebben overgehouden. ‘Het was een reis van zelfontdekking, van groei en van het omarmen van het onbekende.’

Het begon allemaal met het alleen reizen naar een compleet nieuw land, waar wij na altijd thuis gewoond te hebben, moesten samenleven met mensen die we nog nooit had ontmoet. De eerste weken waren wennen, maar al snel voelden wij ons op onze plek en hadden we veel nieuwe vrienden gemaakt. Naast de 40-urige werkweek is het eiland dé perfecte plek om volop te genieten. Zon, zee, strand, palmbomen en feesten… Wat wil je nog meer? Het hele jaar door is de temperatuur rond de 30 graden. Bijna elke dag kun je terecht bij de strandtenten voor happy hours. En laten we de prachtige stranden van het eiland niet vergeten! Het zachte zand en het kristalheldere water waren adembenemend. Zoals we het aan familie en vrienden thuis vertelden: elk weekend voelde als een mini vakantie.

Stageperiode Silke

Mijn rol bij het marketingbureau Factory360 draaide om het analyseren van advertenties en het bepalen van hun effectiviteit met betrekking tot de doelgroep. Dit betekende dat ik verschillende advertenties moest vergelijken, de impact moest meten en uiteindelijk degene moest selecteren die het meest aansloot op de doelgroep.

Hier leerde ik hoe belangrijk het is om de juiste toon en stijl te gebruiken om een sterke connectie te maken met de doelgroep. Het maken van content voor sociale media, zoals TikTok/reels, was leuk om te doen en het was helemaal leuk om te zien hoe sommige van deze reels viraal gingen op het eiland. Ook mocht ik meehelpen met het bedenken van marketingstrategieën.

Ten slotte heb ik voor het marketingbureau zelf een volledig positioneringsonderzoek uitgevoerd en een strategisch advies opgesteld. Dit was een uitdagend project dat me hielp om de kernwaarden en doelstellingen van het bedrijf te begrijpen. Het schrijven van het strategisch advies en te presenteren helpt het bedrijf voor toekomstige groei en ik ben trots dat mijn werk het bureau nu verder kan helpen.

Maar de keerzijde: Armoede en criminaliteit speelde ook een rol op het eiland, een harde realiteit die me deed nadenken over hoe goed we het hier in Nederland hebben. Al met al was deze reis een grote ervaring die ik zeker meeneem de rest van mijn leven. Ik heb geleerd dat het omarmen van het onbekende en het aangaan van nieuwe uitdagingen mij veel energie geeft en leidt tot persoonlijke ontwikkeling. En hoewel mijn tijd op Curaçao ten einde is gekomen, koester ik alle mooie herinneringen. Het was een ervaring die ik niet snel vergeet.

Stageperiode Janique

Voor mij was dit een droom die uitkwam. Heel mijn leven had ik al de wens om een tijd in het buitenland te wonen voor school, and I did it!! Ik ben blij dat dit op mijn pad is gekomen, want achteraf heb ik de tijd van mijn leven gehad op Curaçao.

Mijn stage heb ik gelopen bij Caribbean Legacy, een marketing en communicatiebureau evenals een videoproductiebedrijf. Tijdens mijn stageperiode was ik gedeeltelijk verantwoordelijk voor de socialmediakanalen, ben ik mee geweest op videoshoots, heb ik mogen helpen bij het ontwerpen van een aantal websites en heb ik werkzaamheden verricht op het gebied van vormgeving en editen. Voor mijn stageopdracht heb ik onderzoek gedaan naar potentiële klanten en naar verschillende benaderingsstrategieën om deze klanten te bereiken. Een erg interessant vraagstuk, met hopelijk een grote waarde voor de organisatie.

De tijd vloog voorbij en na een half jaar vol avonturen, vriendschappen en onvergetelijke momenten was het dan tijd om afscheid te nemen van Curaçao. Een aantal hoogtepunten van mijn tijd op Curaçao zijn de volgende: Ik heb mijn liefde voor turnen voortgezet en turnles gegeven op het eiland, heb eindelijk een item van mijn bucketlist af kunnen strepen door te gaan skydiven, heb de Christoffelberg beklommen en heb meegedaan met de nieuwjaarsduik.

Eenmaal thuis besefte ik dat mijn tijd op Curaçao meer was dan alleen een stage. Het was een reis van zelfontdekking, van groei en van het omarmen van het onbekende. Van de eerste spannende dagen waarin ik mijn weg probeerde te vinden, tot de warme omhelzingen van vrienden die als familie waren geworden. Elk moment had zijn eigen bijzondere betekenis en terwijl ik terugkeerde naar huis, voelde ik me vervuld met een diepe dankbaarheid voor de mogelijkheid om mijn droom te verwezenlijken en een hoofdstuk van mijn leven te schrijven dat ik nooit zou vergeten.