Elise ging haar droom achterna in Zuid-Korea

Toen Elise Hoogers aan Creative Business begon, had ze nooit gedacht dat ze een semester in het buitenland zou gaan studeren. Heel eerlijk: ze wist in het begin niet eens dat er een mogelijkheid was om vanuit Saxion een semester naar een partner universiteit te gaan. Toen ze hier voor het eerst van hoorde, voelde ze nog niet direct een sparkel. Maar toen duidelijk werd dat het ook in Zuid-Korea kom, kwam die sparkel alsnog. Ze had namelijk al wel een paar jaar de droom om voor een langere periode of voor haar studie in Zuid-Korea te verblijven. Dus nam ze de sprong in het diepe, zonder een idee te hebben wat haar te wachten stond.

Nadat ik te horen kreeg dat ik naar mijn gekozen universiteit in Seoul mocht, Hankuk University of Foreign Studies (HUFS), begon al het voorbereiden. Op 22 augustus 2023 was het dan zover en zou ik voor het eerst in mijn leven gaan vliegen en ook nog eens gelijk naar de andere kant van de wereld! Aangekomen in Zuid-Korea na een lange vlucht van 12 uur, had ik nog iets langer dan een week voordat school begon en had ik daarom nog wat tijd om de omgeving te ontdekken. Ik was zelf al erg op de hoogte van de cultuur, de taal en de omgeving, waardoor mijn cultuurshock beperkt bleef. Het voelde eigenlijk al snel als mijn tweede thuis, wat heel gek voelde aangezien ik dit normaal niet snel heb.

Ik verbleef in een studentenhuis waar iedereen een eigen kamer heeft, 3 minuten lopen van de universiteit. Op de oriëntatiedag van HUFS stond ik voor het studentenhuis te wachten en ontmoette ik daar gelijk nog meer Nederlanders die ook een kamer hadden in het gebouw. Vanaf dat moment ontmoette ik alleen nog meer leuke en lieve mensen en werden over deze 4 maanden hele hechte vriendschappen gevormd met mensen van over de hele wereld.

Meer over HUFS

Hankuk University of Foreign Studies staat bekend om het leren van vreemde talen. Het was dan ook geen grote verrassing dat er veel studenten van verschillende nationaliteiten op de universiteit te vinden waren. In Korea werkt het zo dat je zelf voor je vakken moet inschrijven via het schoolsysteem. Dit is heel erg competitief en kan het maar zo zijn dat de vakken die jij bedacht had om te volgen niet beschikbaar zijn of al vol zitten. Zelf heb ik hier erg last van gehad en kon ik maar twee vakken volgen die ik van tevoren bedacht had. Gelukkig heb ik uiteindelijk voor genoeg vakken kunnen inschrijven en waren ze (op een na) allemaal erg leuk.

Misschien leuk om te weten, ik volgde de vakken Creative English Writing, English Literature and Media Narrative, Polar Studies, Understanding Culture, Korean Media Industry en Understanding Digital Media for Translation. De werkdruk van de uni is zeker goed te doen en je hebt echt genoeg vrije tijd om leuke dingen naast school te doen. Alleen voor de midterms en finals moet je even strijden. Ik had ook erg geluk met mijn rooster en had alleen les op donderdag en vrijdag, waardoor ik de rest van de dagen lekker op pad kon gaan en leuke dingen kon doen.


In de lessen zijn Koreaanse en internationale studenten gemixt, waardoor je veel nieuwe mensen en culturen leert kennen. Ook worden de lessen gegeven door Amerikaanse, Engelse en Koreaanse professoren en is het Engels niveau goed te volgen. De campus van HUFS is vergeleken met andere campussen in Korea aanzienlijk klein, maar daarom wel heel gezellig en is alles goed te vinden.

Nog een kleine heads up, helaas is HUFS sinds het jaar dat ik erheen ging geen partner meer van CB, maar van Finance. Ik kon erheen omdat er vanuit de andere academie geen studenten heen wilden.

Erop uit!

Wat heb ik veel mooie dingen mogen zien en doen in het verre Zuid-Korea. Op een gegeven moment had ik elke week wel een tripje gepland staan ergens heen. Zo ben ik helemaal naar het zuiden in de havenstad Busan geweest, naar de oostkust in Gangneung, naar de grens met Noord-Korea, naar Nami Island en nog veel meer mooie en bijzondere plekken.

Verder ben ik ook heel veel in Seoul gebleven, want alleen in de hoofdstad is al meer dan genoeg te zien en te ontdekken. Zo heeft elke regio weer een heel andere uitstraling. Het is ook mooi om te zien hoe de geschiedenis met het heden verbonden is en dat er nog overal sporen te vinden zijn van de vroegere tijd. Tempels, paleizen, hanok villages en andere oude gebouwen zijn overal door de stad te vinden en zijn erg mooi en leerzaam om te bezoeken.


Ook vanuit HUFS werden er vanuit sommige vakken tripjes georganiseerd en ben ik meegevraagd met een aantal andere studenten om Engels les te geven op een Koreaanse middelbare school. We bleven daar ook een nachtje slapen en de kinderen waren zo lief en enthousiast. Dit was wel echt een van mijn meest bijzondere ervaringen in Korea.

Ervaring voor het leven

Voordat ik wegging, wist ik al dat dit een ervaring voor het leven zou worden en wilde er dan ook alles uit halen wat erin zat. Ik nam mezelf voor om me open te stellen voor alles en zoveel mogelijk maar gewoon te doen. Ik wilde geen regrets hebben en alles over me heen laten komen. Deze mindset heeft me erg geholpen door de hele periode heen en je zult merken dat dit leidt tot veel mooie ervaringen en herinneringen.

Verder heb ik veel geleerd over mezelf en over mezelf alleen kunnen redden. Zo ben ik ook veel alleen op stap geweest en kwam ik erachter dat dit ook best leuk kan zijn om te doen. Gelukkig had ik verder ook heel veel leuke en lieve mensen om mee om te gaan en dingen mee te doen. Zo had ik een vriendengroep waarmee ik sowieso elke dag om 18h ging avondeten. Deze groep verschilde soms van samenstelling en hoeveelheid mensen, maar was altijd het gezelligste moment van de dag. We namen dan ook echt de tijd om te eten en gingen we soms daarna nog buiten wandelen of naar een (dessert)café. Aan deze momenten hechtte ik veel waarde en heb ik iedereen ook beter mogen leren kennen.

Natuurlijk moet ik er ook bij zeggen dat het niet allemaal leuk en geweldig gaat zijn. Er gaan moeilijke momenten komen. Het kan zijn dat je thuis gaat missen of dat je mensen ontmoet die achteraf toch niet je vriend blijken te zijn. Ook de taalbarrière kan lastig zijn en zo zijn er nog veel meer situaties die zich kunnen voordoen. Maar dat hoort er ook bij en daar leer je van.

Een warm afscheid

Ik had aan het begin nooit verwacht dat ik zoveel moeite zou hebben met het afscheid nemen van de mensen, mijn woonplek en het land. In die aanzienlijk korte periode voelde het echt als mijn thuis en zat ik helemaal op mijn plek. Ik had elke dag super lieve mensen om me heen en het was heel bijzonder om die periode samen te mogen ervaren. Gelukkig hebben we de laatste week heel veel tijd samen gespendeerd en de laatste avond nog met iedereen een groot afscheidsdiner gedaan. Na 123 dagen Korea was het toen weer tijd om naar huis te gaan…


Dit semester was voor mij echt een onvergetelijke periode en ik zou het zo opnieuw doen als het kon. Ik heb veel mogen zien en ontdekken en ook veel geleerd over mezelf. Als iemand waarvan dit erg out of my comfort zone was, zou ik het iedereen zeker aanraden om alsnog die sprong in het diepe te nemen en het gewoon te doen!

Ik heb zelf ook erg veel inspiratie gehaald uit de verhalen hier op de CB Inside en hoe leuk is het dat ik nu mijn eigen verhaal hier op mag delen! Hopelijk heb ik anderen ook net zo kunnen inspireren om een semester in het buitenland te gaan doen! Al moet ik er wel bij zeggen dat het heel lastig is om vier maanden tijd in een ‘kort’ verhaal te omvatten en daarbij maar een paar foto’s te kunnen kiezen van de 6000 die ik gemaakt heb :). Als je nog meer wilt weten over mijn ervaring, over Zuid-Korea, in het buitenland studeren of andere dingen? Ik heb nog zoveel meer te vertellen en te delen, dus aarzel zeker niet om me te contacteren op Instagram (elise._h)!