Dansen over de grens: Nina’s minorbelevenis aan de University of Roehampton London

Nina Verstegen is op moment van schrijven vierdejaars student Creative Business. In het najaar van 2022 volgde zij een vrije minor in Dans aan de University of Roehampton in London. Ze heeft daar drie zelfgekozen modules gevolgd, te weten Dance Science in Practice, Dance Practice 2 (stijlen: Cunningham, Release & Improv, FabMix) en Screendance. Verder was ze ook lid van de Dance Society waarin ze wekelijks Jazz- en Commercial-danslessen volgde en deed ze mee aan het Social Programme dat de school aanbood. Een uniek halfjaar, waarin Nina als minor haar buitenlandervaring combineerde met haar grote passie: dansen. Voor CB-Inside blikt ze nog eens terug.

Hoe kom je erbij?

Vanaf mijn vijfde tot en met mijn achttiende heb ik Jazzballet danslessen gevolgd. Eerst op beginnersniveau en vanaf mijn twaalfde op het hoogste niveau haalbaar in Nederland.  Ook heb ik vanaf mijn dertiende lesgegeven in deze stijl, dus toen het tijd was om opzoek te gaan naar een minor was het voor mij een no-brainer. London heeft mijn hart gestolen toen ik klein was, dus ik hoopte om daar een school te vinden die een minor in dans aanbood. Saxion heeft helaas geen connecties met scholen die dans aanbieden als opleiding en dus heb ik zelf het internet afgespeurd. Al snel had ik een universiteit gevonden en kon ik starten met het aanmeld proces. Voor ik het weet zat ik in de trein naar London.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Opdracht tijdens Screendance les om stilstaande dansers op verschillende manieren in beeld te brengen en hoe dit een boodschap van de foto eventueel kan veranderen.

Het leven op de campus

Alle buitenlandse studenten werden op de woensdag voordat het semester begon verwacht zodat wij met de school konden kennismaken voordat alle reguliere studenten uit het Verenigd Koninkrijk op de campus zouden arriveren. De universiteit had een heel leuke planning met onder andere een pubquiz en rondleiding over de campus. De eerste week was er, net zoals bij ons, een introweek met onder meer een pretpark bezoek in de avond en een freshersfair waarbij je kennis kon maken met alle verenigingen op de universiteit en je eventueel ook kon aanmelden. Ik heb mij toen direct opgegeven om bij de dansvereniging te gaan, maar je had ook niet-sport gerelateerde verenigingen zoals de Disneyvereniging, Gamevereniging en de Groentetuinvereniging waarbij je je kon aansluiten.

Verder heeft de campus drie kantines waar je verschillende warme maaltijden kon kopen, een Costa café met de beste warme chocolademelk in het hele land en zijn eigen pub die de hele dag door geopend was. Elke woensdag was karaokeavond in de pub en bijna elke vrijdagavond werd er een Big Open Party (BOP) georganiseerd in de feesthal. Bij beiden waren ik en mijn flatgenoten standaard van de partij. Dit betekende heerlijk meeblèren met The Weather Girls en schuimhappen bij de foamparty. In de weekenden ging ik centraal London in met vrienden en bezochten we zo vaak musicals dat ik het bijna aan mijn lijstje met hobby’s kan toevoegen. Ook kan je je -als student vanuit het buitenland- aanmelden voor het Social Programme, wat ik uiteraard heb gedaan. Met deze groep hebben we heel wat dingen ondernomen als onderdeel van het programma, zoals een weekend naar Wales, een dagexcursie naar Cambridge, een bezoek aan The White Cliffs of Dover en nog vele andere excursies.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)


Dansen totdat je erbij neervalt

Waar ik natuurlijk voor naar London ben gegaan is mijn dans minor. De University of Roehampton biedt een Contemporary based dansopleiding aan. De school heeft mooie dansstudio’s en theaterzalen waar ik met veel plezier zes keer in de week te vinden was om lessen te volgen van zeer getalenteerde en wijze docenten. Zoals eerder benoemd volgde ik de modules Dance Science in Practice, Dance Practice 2 en Screendance. Tijdens de Dance Science in Practice lessen leerde ik hoe je zelf als danser gezond en fit wordt en blijft, maar ook hoe je ervoor zorgt dat de dansers die je les geeft dit worden en blijven. De Dance Practice 2 lessen zijn zoals je je voorstelt als je zegt dat je dans gaat studeren. Ik kreeg les in het technische Cunningham, het rustgevende Release & Improv en het energieke FabMix. Tijdens elke les hadden wij een livemuzikant die met behulp van piano, gitaar of drum voor de ritmes zorgde waar wij op konden dansen. Het meeste heb ik gelachen toen mij op woensdag ochtend tijdens de Release & Improv les werd gevraagd om te omschrijven welke taart we ons voelden op dat moment om daarna als dat soort taart ons door de zaal te bewegen.

Wat ook een eervolle vermelding mag krijgen is dat wij met de hele klas letterlijk en figuurlijk dubbel lagen tijdens een van de FabMix lessen toen onze docent vertelde dat wij op onze handen met onze voeten tegen de muur aan moesten gaan twerken. Dat ging natuurlijk volledig mis bij ieders eerste poging. De een zakte door haar armen heen, de ander kwam niet omhoog of klapte over in een brug. Het was zo hilarisch dat zelfs de gitarist niet meer verder kon spelen van het lachen.

De laatste module die ik volgde was Screendance. Hier leerde ik hoe het in beeld brengen van je dans verschillende verhaallijnen kan creëren en verschillende boodschappen kan overbrengen. Voor dit vak heb ik mijn eigen dansvideoclips moeten creëren. Het editen van de video’s was hier ook onderdeel van en daarmee kwam Creative Business toch ook nog in mijn minor een beetje voor. Na school nam ik deel aan de Jazz en Commercial danslessen van de Dance Society. Wij kregen les van leuke en gezellige meiden die hartstikke goed kunnen dansen en choreograferen. Ik kon tijdens deze lessen echt even mijn hoofd leegmaken en gewoon lekker dansen.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Als ik terugdenk aan mijn tijd in London kan ik alleen maar lachen. Alle danslessen die ik heb gevolgd waren heel leerzaam en hebben mij laten groeien als danser, choreograaf, dansdocent en persoon. Elke docent, die van de schoolvakken én die van de vereniging, heeft mij op een ander vlak wat bijgebracht. Van mentale rust tot fysieke kracht. Daarnaast heb ik heel leuke vrienden gemaakt tijdens mijn minor die ik regelmatig nog spreek. Ik heb in London echt de tijd van mijn leven gehad en zou het voor geen goud hebben willen missen! Wil je meer willen weten over mijn minor of hoe het was in London, dan kan je mij een bericht sturen via Instagram, Facebook of LinkedIn.

Hieronder staat nog een video van een van de choreografieën die Nina tijdens een van de Commercial danslessen van de dansvereniging, waar ze ook lid van was, van de school aangeleerd kreeg.