Niet zomaar een stage: vijf maanden midden in de journalistiek en politiek 

Hoewel Dominique Pilkes Creative Business studeert in Enschede, is hartje Den Haag al enige tijd haar werkomgeving. Dominique loopt stage op de Parlementaire redactie van de NOS. Het middelpunt van het politieke nieuws. Ruim vier maanden is ze inmiddels onderweg en ze heeft al een heel notitieboekje volgeschreven met kennis, ervaringen en leermomenten. Voor CB Inside geeft ze een inkijkje in haar stage.

De Haagse redactie is een soort mini-Hilversum; er werken ongeveer veertig mensen. Er wordt dagelijks radio gemaakt, er worden items voor het NOS Journaal en voor Nieuwsuur geproduceerd en alle politieke artikelen van de website en app worden er ook geschreven. De verslaggevers, redacteuren en alle andere mensen werken hier dag in, dag uit ontzettend hard om het nieuws te maken. Toen ik hier op 1 september binnen kwam lopen had ik geen verwachtingen. Toch ben ik in alle opzichten verrast, en nog steeds. Ik raak hier denk ik nooit uitgeleerd.

Prinsjesdag en herder Rutte

Al vrij snel na mijn binnenkomst was het Prinsjesdag, de derde dinsdag van september. In voorbereiding daarop kreeg ik al mee dat ik in een persvak mocht staan, maar hoe dat eruit zou zien… Ik had geen idee. Wat bleek? Alles wat op tv zo goed mogelijk in beeld zou worden gebracht, zag ik nog beter, met mijn eigen ogen. En de koning en koningin kon ik keurig zien wuiven. Het was meteen een dag waarop ik zag hoe hard iedereen aan het werk is om het beste journaal, artikel of radio-uitzending neer te zetten. Iedereen gaat snel te werk, maar wil en moet toch zo secuur mogelijk blijven en alles checken tot op het laatste moment.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Prinsjesdag

Zo’n zelfde moment was het een aantal weken terug, toen er hectiek bij de VVD was. Ik weet niet hoe nauwgezet jullie het politieke nieuws volgen, maar kortgezegd: er was iets met een wet over asiel en de VVD die het er als enige niet mee eens was. Eindstand: Mark Rutte moest de fractie komen toespreken (heel bijzonder) en ik stond samen met heel veel andere journalisten van bijna alle denkbare mediakanalen in de gang van de VVD-fractie. Hebben jullie het journaal van die avond gezien? Rutte liep als een soort herder tussen een kudde schapen door om maar tegen alle journalisten te blijven zeggen dat er geen sprake van een crisis was. Ook op de redactie zat iedereen op het puntje van zijn stoel, want de exacte uitkomst, wist eigenlijk niemand. Des te spannender, want de NOS was live aan het uitzenden.

Leren op diverse vlakken

Alles gaat zo snel, het is bijna niet bij te houden en dat maakt het voor mij zo ontzettend bijzonder en leerzaam. Geen dag is hetzelfde. Wat wél iedere week hetzelfde is, is het vragenuur op dinsdagmiddag. Na een BOOS-aflevering van Tim Hofman stelde een Kamerlid een vraag aan minister Kuipers. En eigenlijk had ik daar ook een vraag over. Een radioverslaggever zei tegen mij: “Loop even naar zijn woordvoerder toe en vraag of je Ernst Kuipers iets mag vragen.” En daar stond ik, minister Kuipers te interviewen over een BOOS-aflevering. Nog zo’n ervaring die ik anders niet had meegemaakt.

Naast het politieke en journalistieke deel van de dag, leer ik over heel veel andere dingen. Soms lijkt het alsof ik op ieder vlak meer leer dan dat ik ooit op school zou leren. Mijn docent economie zou niet kunnen tippen aan de uitleg van de verslaggevers hier. Ik weet inmiddels bijna alles over het prijsplafond voor de stijgende energieprijzen (en als ik zeg ‘alles’ is het nog steeds niks in vergelijking met de kennis van de collega’s op de redactie). En ik wens alle aardrijkskundedocenten van de toekomst heel veel succes met het uitleggen van het stikstofprobleem, want als ik in de klas zou zitten, zou ik het denk ik nooit begrijpen.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Interview met Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid

Warm bad

Wat betreft de excuses voor de slavernij belandde ik ook met mijn neus in de boter. Inmiddels heb ik al twee keer een bezoek mogen brengen aan het Catshuis en van dichtbij kunnen zien hoe dat er aan toe gaat. Heel interessant om over een gevoelig onderwerp zoals deze veel mensen te spreken die net uit een gesprek komen met de (vice-)premier.

Ik raad iedereen aan om stage te lopen op de Haagse redactie van de NOS. Ik leer interviewen, schrijven, monteren, inspreken en dat is nog lang niet alles. Het is een journalistiek warm bad, waar je continu tips, tools, kennis en ervaringen aangereikt krijgt. Er zijn nog vijf weken dat ik hier ben en ik ben ervan overtuigd dat ik daarin nog meer ga leren.

– Dominique Pilkes

Auteur

  • admin

    Lorum Ipsum deze persoon is niet echt.