Je bent aanvoerder van je eigen carrière

Wanneer ik zeg VOET, zeggen jullie BAL… VOET? BAL! VOET? BAL! Ook als jouw hart (nog) niet klopt voor voetbal, lees dan toch even verder… Ik meen het! In deze column vertel ik je wat over mijn productiestage in de sportwereld en hoe ik dit combineer met het thuisfront.

Voordat ik je bekogel met mijn kijk op het stageleven, zal ik je vertellen wie hier achter de digitale pen zit. Vandaag is dat Pien. Ik ben twintig jaar en kom uit de Achterhoek. Op dit moment zit ik in het derde jaar van de studie Creative Business en volg ik de specialisatie audiovisuele media. Voor de studie (en het studentenleven) ben ik naar Enschede verhuisd. Nu woon ik in Amsterdam voor mijn productiestage bij Southfields.

Stage of minor?
Tja, waar begin je als het derde jaar eraan komt? Als eerste moet je jezelf afvragen wat je na je specialisatie in jaar 2 wil doen. Een minor? Een stage? Smart Solutions? Verdiep je in alle drie de keuzes. Sommige minoren worden bijvoorbeeld alleen gegeven in bepaalde periodes en voor een paar minoren en 3S-projecten moet je eerst stage hebben gelopen. Wellicht heb je nog de ambitie om iets in het buitenland te doen en/of laat je je beïnvloeden door de keuzes van vrienden? Allemaal afwegingen die je moet maken na twee jaar ‘geprogrammeerd’ onderwijs. Nu heb jij de lead om de rest van je studiecarrière zelf in te vullen. Voor mij was het nog een mysterie hoe ik mijn ‘carrière’ verder ging invullen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een bestuursjaar. Voor deze periode heb ik een tussenjaar genomen, omdat ik zo langer over mijn volgende stappen kon nadenken (en omdat een bestuursjaar natuurlijk mega leuk is!).

Tijdens mijn bestuursjaar kwam ik erachter wat ik wilde doen: stage it is. Mijn specialisatie viel behoorlijk in het water door Corona en door alle lockdowns had ik nog niet echt kunnen proeven van de audiovisuele mediabranche. Tijdens dat jaar ben ik – denk ik – erachter gekomen dat het vak productie wel bij mij past. Om straks een betere keuze te maken voor een minor en een leuk (let’s pray to the Gods) 3S project, wilde ik graag het werkleven in.

Productiestage bij Southfields
Het werd een productiestage bij Southfields. Wat is/doet Southfields? Southfields is een televisieproducent gespecialiseerd in sportproducties. Waar ik mij met name – uiteraard samen met mijn collega’s – mee bezig houd, is de productie (van post tot pré) voor studioprogramma’s en wedstrijdregistraties voor de Eredivisie, TOTO KNVB Beker, Conference League en de Europa League. Ook het NK Tennis komt op mijn bordje.

Veel voetbal dus. En voor degene die mij een beetje kennen, die weten dat dit niet de eerste sport was waar je mij direct laaiend enthousiast over hoorde. Waarom heb ik hier dan voor gekozen? Hoewel mijn kennis van voetbal beperkt is, sta ik vanaf het begin van mijn stage open om er alles over te leren. Iets proberen wat buiten je comfort zone ligt maakt je stage nog interessanter.

Affiniteit met wat je produceert is absoluut nodig en je moet het ook willen leren begrijpen. Voetbal is meer dan een spelletje, er gaan vele miljarden in om en vraagt om een professionele aanpak. De branche vind ik super interessant en het heeft mij positief verrast.

Ervaring tot nu toe?
Mijn stage is nu half-time en ik moet zeggen dat het leventje hier in Amsterdam mij wel bevalt. Leuke stageplek, leuke huisgenoten, leuke omgeving, het enige wat het leven hier nog mooier zou maken zijn wat meer goede vrienden en familie in de buurt. Een onregelmatig rooster en niet echt om de hoek wonen vergt veel plannen en even spontaan gezellig met elkaar eten zit er niet altijd in. Over dat onregelmatige rooster. Bij de meeste productie vacatures die ik zie op MediaStages staat: geen 9 tot 5 mentaliteit. Ik kan dit alleen maar beamen. Een onregelmatig rooster is meer regel dan uitzondering. Doordeweeks heb ik vaak een dag vrij en ook nog eentje in het weekend. Dan kun je ook diensten hebben in de avond of ben je de hele dag op pad als je bij een wedstrijdregistratie helpt. Dat vind ik geen probleem, maar daarom is het ook des te belangrijker om affiniteit te hebben met jouw stage!

Eerlijk, soms vind ik het wel lastig als mijn Snapchat vol staat met de feestende vrienden en ik dan op stage ben. Gelukkig vind ik stage mega leuk en is mijn stage soepel als ik een roosterverzoek indien. Ik krijg steeds meer waardering voor de momenten dat ik wel met m’n vrienden in de kroeg kan staan. Wat ik je nog graag zou willen meegeven is dat je de balans moet vinden tussen: ‘de student’ uithangen en het stage- (dus werk-) leven. Elke woensdagochtend brak op stage komen is echt een no go. Als je commitment geeft aan je stagebedrijf, ga daar dan ook voor!

Pien Muller

Auteur