‘De Staat van de Wereld’ bleek voor Fleur een verrassende minor

Fleur Werkheim volgde van september 2023 tot februari 2024 de minor ‘De Staat van de Wereld’ aan Hogeschool Utrecht. Als mensen aan haar vragen welke minor zij gedaan heeft, moet ze het meestal nog een keer noemen of context geven. Blijkbaar klinkt het heel zweverig, en in het begin vond Fleur dat zelf naar eigen zeggen zelf ook wel een beetje. Het tegendeel bleek waar te zijn. Ze dook in veel maatschappelijke thema’s en zoomde uiteindelijk in op het beeld van vrouwen dat door de media geschetst wordt. Daar maakte ze een magazine over.

De staat van de Wereld

Ik heb altijd interesse gehad in de wereld om mij heen en wat daarin speelt, maar hoe ik dit naast mijn specialisatie marketing vorm kon geven, daar had ik eigenlijk geen idee over. Tijdens het zoeken naar een minor kwam ik al snel terecht bij Liberal Arts and Sciences. Toch sprak ‘De Staat van de Wereld’ mij meer aan, omdat er naast dat er een breed scala aan maatschappelijke thema’s besproken wordt, er ook genoeg ruimte is voor je eigen interesses tijdens je onderzoek.

Naast dat je natuurlijk zelf onderdeel bent van de maatschappij, spelen er zo veel dingen waar je niet altijd bij stilstaat. Of waar mensen niet bij stil willen staan. Denk hierbij aan thema’s zoals: landbouw, oorlog, discriminatie, filosofie, de klimaatcrisis of mensenrechten. Tijdens deze minor komen veel verschillende thema’s aan bod. Je verdiept je iedere week samen met jouw klasgenoten in een nieuw thema en je reflecteert met je leerteam op je onderzoek. Zo krijg je de kans om elkaar inzichten te geven. Ook hebben we nog een gezellige studiereis gemaakt naar Ierland, waar we stil hebben gestaan bij de geschiedenis van het land, leuke activiteiten hebben gedaan en lekker uit zijn gegaan. Naast dat ik veel heb geleerd over de wereld om mij heen, heb ik ook super veel over mijzelf en anderen geleerd. Dit geeft voor mij echt meerwaarde aan de minor.

Foto’s genomen in wijken tussen Ierland en Noord-Ierland, waar mensen die vroeger in opstand zijn gekomen voor het volk op de muren geschilderd zijn.

Vrouwen in de media

Naast dat iedere week aandacht wordt besteed aan een maatschappelijk thema, doe je in deze minor een half jaar onderzoek naar een zelfgekozen maatschappelijk onderwerp. Ik heb me verdiept in het onderwerp: het beeld dat media over vrouwen schetst.

Ik heb onderzoek gedaan naar dit onderwerp, omdat ik en veel andere vrouwen het niet eens zijn met het beeld wat de media over ons schetst. De beelden die de media laten zien zijn vaak onjuist of misleidend. Deze beelden komen meestal voort uit een ouderwetse denkwijze genaamd het patriarchaat. Dit is een maatschappijvorm waarin mannen de dominante rol hebben. Een nogal ouderwetse gedachtegang als je het mij vraagt. Daar wil ik verandering in brengen. Om een mooi eindproduct af te leveren, ben ik in gesprek gegaan met andere vrouwen en de boeken ingedoken. Daarnaast waren podcasts, video’s en films ook waardevolle informatiebronnen, en bezocht ik exposities. Ten slotte ben ik ook met mannen over dit onderwerp in gesprek gegaan.

In mijn online magazine laat ik zien wat er fout gaat in de media, wat dit doet met mensen en hoe dit verbeterd kan worden. Ik hoop hiermee meer bewustzijn te creëren en mensen hun ogen te openen.

Benieuwd naar het online magazine van Fleur? Deze is hier te bekijken.