Minoren

Een minor in je moederland: Roos’ avontuur in Finland

Toen Roos Popkema begon aan de opleiding Creative Business, kreeg ze al snel te horen dat het later in de studie mogelijk zou zijn om naar het buitenland te gaan. De interesse in reizen en culturen was er al, maar het was destijds vanwege de coronasituatie onrealistisch om hier veel mee te doen. Toen de keuze daar was, meldde Roos zich, onder voorbehoud, aan voor een buitenlandse minor… en kreeg te horen dat haar eerste keuze goedgekeurd was! In het tweede semester van dit jaar was het dan zover. Roos begon aan de minor Media Design gevolgd in Helsinki, Finland, het land waar haar moeder geboren en opgegroeid is. Om meer te leren over de cultuur, maar ook over de familie van haar moeder en eigen achtergrond, vertrok Roos begin januari naar Finland.

Hoewel het voor mij geen vreemd land was, omdat ik in mijn jeugd meerdere keren in Finland ben geweest, was het aan het begin wel wennen. Op het vliegveld werd ik opgehaald door een studententutor van Metropolia (de universiteit in Helsinki), en samen vertrokken we naar mijn woning. Het was erg prettig om ontvangen te worden door een lokale student. Eenmaal aangekomen was het inmiddels pikdonker geworden, ondanks dat het nog maar vijf uur ’s middags was. Na een check van mijn appartement vertrok de tutor. Toen zat ik ineens in m’n eentje in de studio waar ik de volgende maanden zou wonen. 

Cultuurshocks en ‘spring’ season

Tijdens mijn periode in Finland heb ik veel geleerd over het land en haar cultuur. Of ik cultuurshocks heb ervaren? Aan het begin was het vooral het klimaat waar ik aan moest wennen. Het was echt een winterwonderland met zoveel sneeuw, maandenlang. Heel wat anders dan de ‘sneeuw’ in Nederland. Het waren voor mij niet zozeer cultuurshocks, maar eerder dingen die ik ontdekte tijdens het wonen in Finland. Denk hierbij aan tradities tijdens feestdagen of in het studentenleven.

(Tekst gaat verder onder de afbeeldingen)

Mijn minor was tijdens het lentesemester, maar in Finland duurt de winter erg lang. De lente begon pas tijdens de laatste maand (half april-half mei) van mijn minor. Geen probleem, want in de winter kon je er ook gewoon op uit. De prachtige natuur en rust tijdens de koude maanden hadden ook wel wat. Ik vond het wel leuk om beide seizoenen te ervaren, want je kon echt een overgang zien van het bloeien van de natuur, maar ook van activiteiten die werden georganiseerd waardoor er steeds meer mensen op straat waren. Ook juist vanwege de lange winter leer je de lente en zomer te waarderen. 

Cultuurstad 

Helsinki is een stad vol met historische en cultuurrijke uitjes. Van kunstmusea tot street art, kerken, maar ook eilanden zijn er genoeg leuke plekken om te ontdekken. Op school had ik ook een vak Media and Culture in Finland waarbij wij als internationale studenten samen met een Finse docent op pad gingen. Zo zijn we naar verschillende musea geweest, keken we naar Finse films en zijn we langs geweest bij YLE, het grootste Finse nieuwsstation. Dit was een leuke manier om meer te leren over het medialandschap in Finland. 

(Tekst gaat verder onder de afbeeldingen)


Kiitos! 

Dat betekent bedankt in het Fins. Ik ben heel blij en dankbaar voor deze leuke en leerzame tijd in Finland. Door deze ervaring heb ik veel geleerd over de Finse cultuur, maar ook over mezelf. Ik ben uit mijn comfortzone gestapt door veel nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe contacten te maken. Wonen in het buitenland is een uitdaging die zorgt voor persoonlijke ontwikkeling en veel mooie herinneringen! Daarom zou ik het anderen zeker aanraden. Mocht je meer willen weten over mijn exchange-ervaring, kun je gewoon contact met me opnemen via LinkedIn of Instagram. Kiitos! 🙂