Studiereis naar Londen: een onvergetelijke week

In het laatste jaar van Creative Business doe je een verdiepingsproject van je specialisatie. Daarbij leer je waarschijnlijk heel veel, maar je kunt er ook voor kiezen om mee te gaan op studiereis. En dat deden Jeanine Boogaard, Tanja Juurlink, Michelle Reef en Nicole Oude Heuvel. Want een onvergetelijke week in Londen waar je met een groepje onderzoek doet naar een zelfgekozen onderwerp, daar zeiden deze vier studenten geen nee tegen! Ze kunnen het bijna niet voorstellen dat je nog twijfels hebt, maar voor het geval dat: ze geven je vier redenen om wél op studiereis te gaan!

Reden 1: Je gaat met een leuke groep op reis

Voor ons was het erg belangrijk om omringd te zijn door mensen waar we ons prettig bij voelden. Gelukkig kenden we al een paar mensen, maar het was erg fijn dat ook de rest van de groep erg open en gezellig was. Allemaal enthousiast om Londen te leren kennen en een herinnering te maken die nooit meer vergeten wordt. Dat maakte de hele ervaring een stuk beter en motiveerde ons behoorlijk om uit onze schulp te kruipen. De docenten hadden precies dezelfde instelling en sloten daarom ook erg goed aan. Soms spraken we af samen wat te gaan doen in onze vrije tijd. Zo hebben we bepaalde avonden samen gegeten en zijn we zelfs (met de mensen die wilden) naar een theatervoorstelling geweest (Les Misérables)!

Omdat sommigen van ons tijdens de middelbare school ook al eens naar London waren gegaan, stelden we ons voor dat docenten ons iedere dag zouden begeleiden op houd-mijn-hand-maar-vast-niveau. Dat was totaal niet het geval. We hadden echt de vrijheid om zelf te doen wat we gepland hadden staan.

Reden 2: Je bent vrij om je eigen tijd in te plannen

In de weken vóór de studiereis waren we al druk bezig met ons eigen draaiboek. Bedrijven benaderen, afspraken plannen, maar natuurlijk hebben we ook gezorgd voor genoeg vrije tijd in het programma zodat we nog even de toerist uit konden hangen in Londen.

Naast de bedrijven die wij hebben bezocht voor ons onderzoek, zijn we een avond naar de zes markten in Camden Town geweest, hebben we geluncht bij Borough Market en waren we een middag te vinden bij de London Eye, Big Ben en Piccadilly Circus. We hebben de grote M&M shop bezocht op Leicester Square, waar diezelfde week toevallig een grote kerstmarkt werd geopend. De straten van Londen, zoals Oxford Street en Regent Street, werden ‘s avonds belicht door een deken van kerstlampjes, in veel winkels klonk kerstmuziek en in Harrods was de grote kerstafdeling vol kerstlampjes, kerstbomen en prachtige beeldjes en ballen al geopend.

Het ultieme Londen-gevoel kregen we toen de metro’s niet reden door een staking en we volledig afhankelijk waren van het openbaar vervoer op de weg. Waar je met de metro maar vijf minuten over doet, deden we er met de rode dubbeldekker minstens een half uur over. Alle vier hebben we altijd al eens in een rode dubbeldekker willen zitten, maar dit hadden we toch liever gedaan zonder die menigte met gehaaste studenten en zakenmensen om ons heen.

Reden 3: Je gaat dieper dan slechts de toeristische attracties

Als je aan Londen denkt, komen waarschijnlijk de typische plaatjes naar boven: The London Eye, Big Ben en rivier de Theems. Heel leuk natuurlijk, maar deze wereldstad heeft veel meer te bieden dan de toeristische plekjes. Door de vrije tijd kun je de stad al verkennen, maar je leert London pas écht kennen dankzij het onderzoek wat je houdt.

Voor het onderzoek ga je langs bij bedrijven, winkels, bibliotheken…noem het maar op. Alles om jouw onderzoek tot een succes te brengen. Dit zorgde ervoor dat wij een middag doorbrachten bij Bookbar, een kleine boekenwinkel waar bezoekers niet alleen langs de boekenkasten konden struinen, maar ook konden genieten van een kop koffie of glas wijn.

Bookbar

Neem ook de British Library, de nationale bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk. Onze monden vielen open van het zien van de enorme collectie boeken van koning George III en de verschillende exposities die er te zien waren.

Dankzij het onderzoek dat je voor deze studiereis houdt, kom je op unieke plekken die je bijblijven, juist omdat je voorheen niet van hun bestaan wist. Hierdoor zie je nog meer van London dan je zou hebben gedaan tijdens een stedentripje. En dat allemaal dankzij een onderzoek voor school, wie had dat gedacht?

Reden 4: Je kijkt binnen bij super grote bedrijven of organisaties!

Voor ons vertrek hebben we veel verschillende uitgeverijen, bibliotheken en andere boek gerelateerde bedrijven gemaild om te vragen of wij tijdens onze reis op bezoek konden komen. We kregen een aantal afwijzingen, maar Alison David, Consumer Research Expert bij uitgeverij HarperCollins UK stemde in. Yes! Nu was de planning voor onze studiereis compleet.

Zo stonden we donderdagochtend 10 november voor de deur van The News Building. Binnenkomen was nog een hele klus (onze namen stonden niet in het systeem van de receptie én de security leek op de douane op Schiphol). Achteraf snapten we dit beter omdat o.a. de redactie van The Times ook in het gebouw zat.

Alison leidde ons vervolgens naar de redactie van HarperCollins waar we, mét uitzicht over de Theems, met haar in gesprek konden. Ze had zelfs een volledige presentatie voorbereid en bombardeerde ons met nuttige informatie voor ons onderzoek. Wij dachten dat we een kort interview van maximaal 20 minuten met haar konden houden, maar uiteindelijk hebben we een uur met haar gepraat. Conclusie: de afspraak was nog véél beter dan verwacht.

Al met al blijkt wel weer dat jij alles in handen hebt. Jij maakt je eigen planning, jij beslist waar je wel en niet heen wilt gaan en jij zorgt voor die leuke teamsfeer. Niet te vergeten dat je de grootste dingen kunt bereiken als je er zelf maar genoeg moeite in stopt. Wees dus vooral niet bang om een mailtje te sturen naar die ‘onbereikbare’ bedrijven. Soms zijn het juist grote organisaties die je wél willen helpen. Wie weet, misschien eindig jij volgend jaar ook wel op de veertiende verdieping van jouw droombedrijf, met uitzicht waar menig toerist flink voor zou betalen.

Auteur

  • admin

    Lorum Ipsum deze persoon is niet echt.