Achtergrond

Moeite om je motivatie te behouden tijdens de Coronacrisis?

Deze tips slepen je er doorheen

Yup, daar was ‘ie dan, de coronacrisis. De afgelopen weken zaten we allemaal gekluisterd aan de buis en draaiden de meeste laptops overuren. Kinderen en huisdieren die door het beeld sjezen is even leuk, maar na een paar weken is dat ook gewoon weer just another day at the office. Het bericht dat we met z’n allen tot 1 juni vanuit huis moeten werken en studeren, kwam dan ook hard aan. Want in hemelsnaam, hoe moeten we de zin en motivatie vinden als we nog 60 dagen (lees: 85.655 minuten) thuis moeten werken en studeren?! Ik besloot een aantal tips op een rijtje te zetten om je er zo goed mogelijk doorheen te slepen. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Tips

  • Zet elke ochtend je wekker op hetzelfde tijdstip en probeer op dat moment ook écht je bed uit te gaan. Daarnaast is het belangrijk om ook elke avond rond hetzelfde tijdstip je bed in te duiken. Dit zorgt ervoor dat je je niet zo moe voelt. Je ritme zal je dankbaar zijn.  
  • Hijs jezelf uit je pyjama of trainingsbroek en maak je klaar alsof het een ‘gewone’ dag is. Hup, douchen, haartjes in de plooi en je bent fris en klaar om te beginnen. Op deze manier voelt niet iedere dag als een luie zondag.
  • Maak iedere dag een to-do list voor jezelf. Zet daar ook de leuke dingen op en gun jezelf die vrije tijd. Het is beter om twee uur gefocust bezig te zijn en daarna iets leuks te doen, dan vier uur te werken of studeren terwijl je afgeleid bent. Het gevoel wanneer je iets kunt afvinken op je to-do list is ook echt lekker en zorgt voor nieuwe energie en motivatie.  
  • Weekend is ook echt weekend. Geef jezelf bijvoorbeeld drie of vier volle dagen waarop je bezig gaat met je studie. In die dagen moet het dan ook echt gebeuren. Wellicht geeft dit je iets meer druk wanneer je de motivatie niet kunt vinden om door te gaan.
  • Zorg ervoor dat de omgeving waarin je werkt of studeert opgeruimd is. Dit zorgt ook voor een opgeruimd gevoel in je hoofd. Zo maak je ruimte voor andere dingen.
  • Houd BlackBoard en je mail in de gaten en maak een lijstje van belangrijke punten en/of data die je moet onthouden. Als je het opschrijft vergeet je het minder snel. 
  • Onderhoud contact met studiegenoten, het liefst via een videocall. Dit is natuurlijk belangrijk voor groepswerk, maar plan ook ‘koffiemomentjes’ in om gewoon even met elkaar te kletsen en irritaties/frustraties te delen. Gedeelde smart is halve smart en op dit moment is het heel fijn om elkaar gewoon even te ‘zien’.
  • Probeer halverwege de dag eventjes naar buiten te gaan om een stukje te fietsen of wandelen. Het is sowieso erg belangrijk om in beweging te blijven, het liefst buiten! Dit zorgt voor nieuwe energie, en wat extra vitamine-D is natuurlijk ook nooit verkeerd. 

En vooral, word niet boos en chagrijnig als je soms de moed of motivatie niet kunt vinden om aan de slag te gaan. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en het is simpelweg gewoon kut. Deze nieuwe situatie vergt veel tijd en energie, dus verwacht niet meer dan nodig van jezelf. Stay strong and hang in there!

Eva Spijker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *