AchtergrondStage

EHBO – Eerste Hulp Bij Onnodige Stagestress

In het derde studiejaar zijn CB-studenten minimaal één semester in het werkveld te vinden tijdens hun stage. Een fantastische en leerzame periode, maar het zoeken, vinden en het selecteren van een geschikt en tof stagebedrijf is echter geen gemakkelijke klus. Om het CB-studenten wat makkelijker te maken hebben we studenten die al op stage zijn geweest gevraagd om hun ervaringen met jullie te delen. Gideon Haarhuis is derdejaars CB-student en volgt de specialisatie Creatieve Marketing Concepten en heeft stage gelopen bij Artica. Hij deelt in dit artikel vijf tips & tricks.

Tip 1. ‘Maar ik heb helemaal geen ervaring.’

Je hebt misschien nog geen ervaring in het werkveld, maar ook je schoolopdrachten kun je gebruiken voor in een portfolio. Zolang jij maar aangeeft dat en wat je graag wilt leren. Bedrijven zijn dan vaak veel eerder bereid om jou in overweging te nemen. Zorg ervoor dat jij je mannetje staat!

Tip 2. Check of de bedrijfscultuur bij je past

Een hele belangrijke voor mij was dat ik op een plek terecht kwam waar ik écht mezelf kon zijn. Als jij een echte grappenmaker bent en je komt in een bedrijf waar dit eigenlijk niet gepast is, weet ik zeker dat je jezelf tegen gaat komen 🙂

Tip 3. Blijf niet in Nederland uit gemakzucht

Vaak blijven studenten (waaronder ikzelf) in Nederland omdat dit lekker makkelijk is. Maar eerlijk gezegd heb ik daar achteraf wel een beetje spijt van. Naast je stage daar kun je er namelijk genieten van het betreffende land. Je hebt er vaak veel vrije tijd (biertjes aan het strand!!!). Het lijkt een eindeloze bak werk om dit allemaal te regelen, maar zet je schouders eronder als je dit echt wilt! Er zijn bovendien genoeg manieren om deze tijd te financieren.

Tip 4. BEGIN OP TIJD MET JE STAGEVERSLAG !#W%&@*

Klinkt misschien heel cliché, precies wat ik dacht. Maar ook ik ben er wederom ingetuind. Ik dacht ook, dat komt nog wel. Maar je verkijkt je uiteindelijk nog op de tijd die erin gaat zitten. Bovendien is het ook veel makkelijker schrijven als je telkens een stukje doet.

Tip 5. Tip van Flip

Met een beetje praatjes kom je een heel eind, geloof mij haha. Als jij van jezelf weet dat je hier niet zo goed in bent, moet je zorgen dat je dit oefent. Als je makkelijk van je kan praten straalt dit namelijk uit dat je zeker bent van je zaak en dat je makkelijk bent in de omgang!

Gideon Haarhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *