Dominique beleefde ‘een Summer School zoals op televisie’

Toen Dominique Pilkes afgelopen april aan het brainstormen was hoe zij haar zomer dat jaar weer zou gaan invullen, had ze nog geen idee. Tot ze met een van de Creative Business-docenten aan de praat raakte. ‘Ze vroeg me: “Waarom kijk je niet eens naar een Summer School?” Het was het beste advies wat ze mij kon geven.’

In mijn studie heb ik ervoor gekozen om niet naar het buitenland te gaan, daarom was deze Summer School de ultieme kans om dat toch wel te doen, maar dan in vier weken in plaats van een half jaar. Na veel uitzoeken, overleggen en nadat ik me uiteindelijk heb ingeschreven, kon ik de vliegtickets boeken. 1 juli vertrok ik naar Toronto, Canada.

Vroeg in de ochtend brachten mijn ouders me naar Schiphol en stapte ik op het vliegtuig om vervolgens een maand te vertoeven in Canada. Na een lange reis -waarin ik bijna een overstap op Parijs had gemist (les 1: boek genoeg overstaptijd) – kwam ik aan op het vliegveld en ontmoette ik de eerste mensen die ook deelnamen aan de Summer School.

Love Island UK als aanknopingspunt

De volgende dag vond het “Welcome Breakfast” plaats. Om 8 uur ’s ochtends, een beetje nerveus en met een enorme jetlag, kwam ik in de lobby aan en keek of ik al wat mensen zag om mee te praten. In mijn ooghoek zag ik wat meiden en ik hoorde ze Brits praten. Mijn aanknopingspunt: Love Island UK, haha. Alle meiden keken het ook en vanaf dat gesprek, dat ontbijt, zijn we elkaar niet meer uit het oog verloren. Daarbij sloten de volgende dag Spaanse, Portugese en Deense mensen aan en zo is onze groep, waarmee we Toronto hebben ontdekt, ontstaan.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Van maandag tot en met vrijdag hadden we les van 08.30 – 11.30 uur. Toen ik dat tijdens het eerste ontbijt hoorde, ontstond er lichtelijke paniek in mijn hoofd. Zoveel les heb ik in Nederland de afgelopen drie jaar niet eens gehad. Nu kreeg ik dat in Canada, met nieuwe mensen in een nieuwe omgeving. Achteraf was dit perfect, want vanaf half 12 had je de hele dag om de prachtige stad met waanzinnige natuur, te kunnen ontdekken.

Leren over culturen

Ik volgde de course Intercultural Communication aan Humber College. Er waren elf courses waar je uit kon kiezen, maar Intercultural Communication sprak me het meeste aan en sloot ook het beste aan bij wat ik eventueel in de toekomst wil. Deze course heeft me nieuwe perspectieven gegeven.

Aan de hand van verschillende theorieën en modellen onderzochten we hoe personen uit verschillende landen en culturen met elkaar omgaan en hoe er bepaalde reacties kunnen ontstaan op verschillende verhoudingen. Maar ook hoe dun de lijn is tussen culturen en hoe belangrijk het is om rekening met elkaar te houden. We hadden twee erg gepassioneerde docenten die oneindig veel voorbeelden hadden bij ieder model, iedere theorie en iedere cultuur. Dat was erg bijzonder en daar heb ik enorm veel van geleerd.

Nieuwe vriendschappen

Zoals gezegd hadden we iedere middag en avond én ieder weekend de kans om Toronto te ontdekken. En dat hebben we zeker gedaan. Van de Niagara Falls tot de klassieke honkbalwedstrijd van de Blue Jays, Tree top Tracking naast Lake Ontario, de extreme(!) achtbanen van Canada Wonderland, het kasteel Casa Loma, een Boat Party naast de CN Tower en zo kan ik van iedere dag een hoogtepunt noemen.

(Tekst gaat verder onder de afbeeldingen)

Ik had van te voren nooit verwacht dat dit avontuur me zoveel kon brengen. De lessen in Summer School zelf, maar ook alle dingen daarbuiten, de omgeving, de mensen, de vriendschappen en de culturen. Tijdens mijn speech op de graduation kwam eigenlijk alles bij elkaar: “Zolang je openstaat voor elkaar en elkaars culturen, kunnen er altijd nieuwe vriendschappen ontstaan.”

Summer Schools

En na bijna een maand was het dan tijd om afscheid te nemen, om drie uur ’s nachts, met een niet-werkende polaroid camera, een wachtende, lichtelijk geïrriteerde Uber, veel tranen. Maar zoals ze daar zeggen: geen goodbye, maar een see you soon.

Het is jammer dat Hogeschool Saxion niet meer reclame maakt voor deze Summer Schools (die je onder andere ook in Londen en Denemarken kunt doen). Het is zo’n ervaring die je nooit meer vergeet en waar je veel van leert. Ik raad echt aan iedereen aan om ook eens een kijkje te nemen en misschien ziet jouw volgende zomer er dan ook wel zo fantastisch uit!

Auteur

  • admin

    Lorum Ipsum deze persoon is niet echt.