CB-studenten Kim en Mitzi presenteerden hun Smart Solutions-project in de Tweede Kamer

Veel CB-studenten kiezen om binnen het Medialab hun Smart Solutions Semester te volgen. Gekoppeld aan een vaste opdrachtgever ontwikkel je dan mediaproducten of -diensten. CB’ers Kim Swennenhuis en Mitzi Elshof maakten een andere keuze: namelijk de Learning Community Ongevraagd Advies. En daarbij kwam veel kijken, maar het leverde ook een bijzondere uitkomst op. ‘Er moet aandacht komen voor dit maatschappelijke probleem.’

Het woord zegt het eigenlijk al: in de Learning Community Ongevraagd Advies breng je als student een (letterlijk) ongevraagd advies uit over een onderzochte  maatschappelijke kwestie. Bijzonder hierbij is dat er geen opdrachtgever is; je bent volledig vrij in zowel de keuze van het onderwerp, als de persoon of instantie aan wie het advies gericht is. Met mede-CB’er Mitzi werkte ik (Kim) samen met Maartje de Haas (Fashion & Textile Technologies), Pien Weghorst (Verpleegkunde) en Timo Weghorst (Commerciële Economie).

Zoeken naar overlap

Doordat ieder groepslid een eigen specialisme heeft, was het in eerste instantie zoeken naar een geschikt onderwerp. Zo heeft Timo veel kennis van commerciële bedrijfsprocessen, waar Pien contacten in de (verslavings)zorg heeft. Daardoor werd je gedwongen het gesprek met elkaar aan te gaan en te zoeken naar gedeelde interessegebieden. We begonnen breed met het onderwerp verslavingen; uiteindelijk specificeerden we dit in het onderwerp online gokverslavingen. Een actueel en relevant thema, ons inziens. Daar dachten onze begeleiders Ruben Sinkeldam en Jan-Chris Hullegie net zo over.

Gedegen onderzoek

Wat veel waarde heeft toegevoegd, is dat we het onderwerp eerst grondig onderzocht hebben. Wat is het huidige beleid omtrent online gokken, wat zijn gevolgen hiervan en welke stakeholders zijn hierbij betrokken? Deze (en meer) informatie bundelden we in een adviesrapport en campagne gericht aan de politieke partij SP. De SP deed immers als eerste partij het wetsvoorstel om reclames voor online gokken te verbieden.

Onder de aandacht brengen

De resultaten die uit dat adviesrapport kwamen, bleken schokkend. Verslavingsinstellingen zien een stijgende toename in het aantal gokverslaafden, en online casino’s overtreden grootschalig de wet. Daardoor komen veel mensen in financiële problemen. We vonden het onderwerp dusdanig belangrijk, dat we contact met de SP hebben gezocht om hier aandacht voor te vragen. En dat is gelukt: na enkele gesprekken kregen we de kans om onze eindpresentatie in de Tweede Kamer te houden. We hebben het onderwerp online gokken daarmee onder de aandacht van de landelijke politiek weten te brengen. Tijdens de presentatie waren ook de partij GroenLinks en andere leden aanwezig.

Meer dan geslaagd project

Het projectdeel rondden we af met een 10. Extra leuk is dat we onlangs het certificaat Green Performer uitgereikt kregen, als waardering voor onze inzet gedurende het Smart Solutions Semester. Dat certificaat houdt in dat je je bewust bent van de Sustainable Development Goals, en deze in je eigen vakgebied poogt toe te passen. In ons geval was dat dus het onder de aandacht brengen van een maatschappelijk probleem.