Berber volgt tijdens minor universitaire pre-master en gaat stapsgewijs van vmbo naar universiteit

Ze begon op het vmbo, ging naar het mbo en kwam daarna bij Creative Business op het hbo terecht. Inmiddels zit Berber Dijkhuis in het vierde jaar, en volgt momenteel een pre-master Communication Science aan de University of Twente als minor. De logische volgende stap is een universitaire master. Hoewel ze nooit gedacht had dat ze van het vmbo uiteindelijk naar de universiteit zou gaan, leidde haar natuurlijke interesse haar toch langs dit pad. Tijd voor Saxion-redacteur en tevens oud-CB-student Kiki Hannink om eens in gesprek te gaan met Berber. “Tijdens mijn vorige opleiding werd ik nieuwsgierig naar de waarom-vragen. Ik wilde deze kennis zelf opdoen in plaats van dingen van anderen aan te nemen. Uit die nieuwsgierigheid besloot ik telkens verder te studeren.”

Na haar basisschool volgde ze de mbo-opleiding internationaal Creative Business Developer aan het Cibap in Zwolle. Vormgeving en marketing werden haar aandachtsgebieden. Na haar mbo-opleiding werd Berber alleen maar nieuwsgieriger naar het marketingveld. “Tijdens mijn studie bij Cibap kwam ik erachter dat ik het ‘waarom’ steeds interessanter begon te vinden. Waarom moeten we een social media-post maken? Is die post wel effectief? Wat werkt beter? Dat vond ik veel interessanter dan alleen grafisch ontwerpen.” Om die reden besloot Berber verder te studeren aan de opleiding Creative Business. 

Toen ik van het mbo naar het hbo ging, kreeg ik best een klap. Ik moest opnieuw leren leren voor een toets. In het eerste semester haalde ik allemaal onvoldoendes

Hoe gedreven Berber ook is, de stap van het mbo naar het hbo kostte haar de nodige moeite. “Toen ik van het mbo naar het hbo ging, kreeg ik best een klap. Ik moest opnieuw leren leren voor een toets. In het eerste semester haalde ik allemaal onvoldoendes. Iedereen leert anders, en ik ben erg auditief ingesteld. Zo kwam het idee om opnames te maken van alle begrippen die ik moest kennen. Elk moment van de dag, bij wijze van spreken, als ik de vaatwasser uitpak, luister ik naar die begrippen. Dat is echt mijn ding.” In het begin was het hbo dus al best aanpoten, en toch besloot Berber er tijdens haar minor nog een stapje bovenop te doen en als minor de pre-master Communication Science aan de University of Twente te volgen. “Het motiveert mij om te doen wat ik leuk vind. Om vol te houden wat ik nu doe, werk ik hard. Sinds de eerste week van de pre-master ben ik per week wel zo’n 40 uur bezig met school, naast mijn baan van 16 uur. Het helpt dat ik strakke schema’s heb.”

Meer lezen over Berber en haar route van het vmbo naar de universiteit? Lees het hele interview via Saxion.nl.

Tekst en foto: Kiki Hannink/Saxion

Auteur

  • Kiki Hannink

    Kiki studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden.