Stage

Stage bij Qmusic

In mijn derde leerjaar van Creative Business mocht ik van september tot en met januari stage gaan lopen. Omdat ik tijdens mijn tweede jaar de specialisatie journalistiek had gevolgd, wilde ik een stage vinden die hierbij aansloot. Ik wilde mij graag verbeteren in het schrijven van teksten en het bedenken van creatieve mediaconcepten.

Om inspiratie op te doen voor geschikte bedrijven ben ik gaan kijken op mediastages.nl en vanuit daar gaan zoeken naar bedrijven die mij aanspraken. Al snel ging ik zoeken in de redactionele hoek van radio, televisie en magazines. Na een tijdje zoeken kwam ik op het radiostation Qmusic. Het radiostation wat ik zelf opzet wanneer ik de auto in stap. Ik ging wat rondneuzen op hun website en al snel kwam ik terecht op de stage vacature pagina. Na uren pogingen doen om een originele infographic van mijn motivatie te maken besloot ik mijn sollicitatie op te sturen. Begin mei kreeg ik een reactie en werd ik uitgenodigd voor een online gesprek. Voor dit gesprek mocht ik een radiospel bedenken en deze legde ik voor aan de producers van Domien Verschuuren en Kai Merckx. Ze waren enthousiast, want al snel werd ik uitgenodigd om live langs te komen bij Qmusic. Er werd gevraagd of ik een stukje wilde schrijven voor op de radio en deze gingen we tijdens het gesprek bespreken. Ik kreeg een rondleiding en er werd verteld wat me te wachten stond, mocht ik uitgekozen worden als nieuwe stagiaire. Na een week in spanning af te hebben gewacht kreeg ik het verlossende woord, ik mocht stage lopen bij Qmusic! Vanaf september 2022 mocht ik fulltime mee gaan lopen bij de programma’s van Menno Barreveld en Wim van Helden.

Om 08:00 begon mijn dag op de redactie, hier ging ik samen met Menno Barreveld en zijn producer de show van de dag voorbereiden, we begonnen dan ook al aan de show van Wim van Helden. Ik mocht teksten schrijven, actuele nieuwtjes koppelen aan de muziek die we die dag draaiden, interessante weetjes over artiesten of leuke details over hoe een nummer tot stand is gekomen. Soms alleen teksten, maar wanneer er bijpassende audio voor was dan konden we dit ook laten horen. Rond 10:00 gingen we dan richting de studio, Menno stond dan achter de knoppen en begon zijn programma. Tijdens het programma had ik veel contact met luisteraars, maakte ik de pollen voor in de Qmusic app waar luisteraars konden stemmen op welk liedje ze wilden horen en belde ik luisteraars die in de uitzending kwamen in. Om 13:00 was het programma van Menno klaar en was het tijd voor Wim van Helden. Ook bij hem zat ik er continue naast om mee te helpen aan het radioprogramma. Om 16:00 was ook dat programma klaar en zat onze dag erop.

Tijdens mijn stage heb ik vooral geleerd hoe je kort en bondig kan schrijven, maar toch een duidelijk en interessant verhaal verteld. Voorheen had ik nog geen ervaring met radio, maar ik ben dit heel erg gaan waarderen. Of ik later de productie van een radioprogramma zou willen doen? Dat denk ik niet. Zelf heb ik denk ik iets meer prikkels en afwisseling nodig, maar in de radiobranche werken lijkt mij zeker gaaf. Het is een puur en mooi medium.

Rianne Leeuw