AchtergrondUitgelicht

Extra Saus runnen als businesspartners én vriendinnen

Drie jaar geleden, tijdens hun studie Creative Business, begonnen Mel (26) en Marije (26) een eigen creatieve studio: Extra Saus. Inmiddels zijn ze afgestudeerd, hebben ze een héél gezellig kantoor en hun team uitgebreid met een stagiair én afstudeerder van Creative Business. En de volgende CB-stagiair is op komst.

Van Idee naar Realiteit

Het begon met een simpel idee: een creatieve studio die net dat beetje extra biedt. En zoals vele ideeën van ons, werd onze naam bedacht op de fiets. Eigenlijk voor de grap, maar we waren er meteen fan van! In de periode hierna liepen we allebei stage, maar omdat we door corona veel tijd thuis doorbrachten, begon het idee van een eigen onderneming steeds meer te leven. In december 2020 schreven we ons in bij de Kamer van Koophandel en twee maanden later startten we met de minor Startup Ondernemer. We hadden enorm veel zin om onze plannen werkelijkheid te maken.

Startup Ondernemer & Afstuderen op Portfolio

De minor gaf ons de tools en kennis die we nodig hadden om onze ideeën om te zetten in een goed businessplan. Aangezien we beide aanpakkers zijn en liever gisteren dan vandaag beginnen aan een project, was dit soms best een uitdaging. De coaches, vaak zelf ook ondernemers, gaven ons praktische inzichten en hielpen ons als ondernemers te ontwikkelen. Tijdens de minor gingen we al vrij snel voor de eerste klanten aan de slag en binnen een jaar hadden we al een aardig portfolio opgebouwd. Vanuit Saxion kregen we de mogelijkheid om af te studeren binnen ons eigen bedrijf. We mochten ons portfolio, als eerste duo op de opleiding, samen verdedigen. Geweldig natuurlijk!

Waar staan we nu?

Na het afstuderen zijn we in het diepe gesprongen en 100% voor Extra Saus gegaan. Net als bij een andere baan geldt ‘learning by doing’. We proberen alle kansen aan te pakken en stappen hiervoor vaak buiten onze comfortzone. Wanneer nodig, schakelen we hulp in vanuit ons netwerk, en als het dan lukt, geeft het een kick. Eén van onze leukste opdrachten was de branding en website voor een nieuwe kledingwinkel in Doetinchem. We konden hier al onze creativiteit in kwijt en de look & feel die wij creëerden, komt naadloos overeen met de winkel. Op school hebben we geleerd hoe belangrijk het is om een sterk concept te hebben, en hier klopte het helemaal.

Teamwork

Waarom het tussen ons zo goed werkt? We hebben dezelfde visie, maar verschillen beide van karakter. We vullen elkaar goed aan en vinden het belangrijk om open en eerlijk naar elkaar te zijn. Zoals we zelf altijd zeggen: we hebben een vriendinnen- en een collegahoed.

Het aannemen van onze eerste stagiaire was een spannende stap, maar we vinden het leuk om onze kennis en ervaring te delen met andere creatievelingen. Op dit moment hebben we zelfs twee stagiaires van Creative Business in ons team! Juliët (21) doet een afstudeeronderzoek naar de invloed van AI binnen ons vakgebied, een onderwerp waar we natuurlijk niet omheen kunnen. Yannai (22) is verantwoordelijk voor onze social media: het bedenken, creëren en inplannen van content. Omdat we een start-up zijn, is het belangrijk dat ze zelfstandig en flexibel zijn. De taken zijn afhankelijk van de opdrachten die binnenkomen. Kortom, als stagiaire bij ons krijg je een breed inzicht in het ondernemerschap.

Toekomst

Onze doelen voor de komende jaren zijn gericht op groei, niet in teamgrootte, maar in het aantal en de diversiteit van onze projecten. We werken steeds vaker aan grotere projecten in samenwerking met andere ondernemers, wat ons veel energie en nieuwe inzichten geeft. Een combinatie van grote en kleinschalige projecten blijft ons inspireren. Daarnaast blijven we dromen over het uitbreiden van onze diensten naar interieur- en productstyling, een passie die diepgeworteld zit en waar we in de toekomst zeker meer mee willen doen. Bij ons liggen altijd genoeg ideeën op de plank!

Op de hoogte blijven van onze toekomstige avonturen? Volg ons op @extrasaus.nl
www.extrasaus.nl